Events 2014


ÇİTAM, (Çin Türk Araştırma Merkezi) Çin yeni yılını 6 Mart’ta düzenlediği bir akşam yemeği organizasyonuyla kutladı. 2014 Tahta At Yılı olarak kutlanan etkinliğe Çin Başkonsolosu Zhang Qingyang, DEIK Türk Çin Konseyi Başkan Yardımcısı Yavuz Onay ile ÇİTAM Başkanı Dr. Rıza Kadılar’ın yanı sıra ÇİTAM’a destek veren kurumlar, her iki ülkede de başarılı çalışmalar yapan bankalar, şirketler ve kurumlardan temsilciler katıldı.

 

ÇİTAM’ın Çin yeni yılını kutlamak amacıyla düzenlediği yemek organizasyonu 6 Mart’ta Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Çin takvimine göre Tahta At Yılı olarak adlandırılan 2014’te de ÇİTAM, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha üst seviyelere taşımak için çalışacak.

Etkinliğe Çin Başkonsolosu Zhang Qingyang, DEIK Türk Çin Konseyi Başkan Yardımcısı Yavuz Onay ile ÇİTAM Başkanı Dr. Rıza Kadılar’ın yanı sıra ÇİTAM’a destek veren kurumlardan, her iki ülkede de başarılı çalışmalar yapan Garanti Bankası, Akbank ve TEB’den, çeşitli şirket ve kurumlardan yaklaşık 50 temsilci katıldı. Etkinlik, Balcıoğlu Selçuk Akman Keki ve Baker & McKenzie avukatlık büroları ile ESU Turkey’in sponsorluğunda gerçekleştirildi. Etkinlikte, yeni yıl kutlamasının yanı sıra ÇİTAM’ın 2014 çalışma programı da ele alındı.

Dr. Rıza Kadılar, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları vurguladı: “ÇİTAM olarak, 2014 Tahta At yılının hepimiz için başarılı geçeceğine inancımız tam. Renminbi 5 Aralık 2014’te yaptığımız konferansta da detayları ile açıklandığı üzere dünyada kullanımı en hızlı artan para birimi. Ancak Türkiye olarak biz hala bu konuda çok geride kalmaktayız. Önde gelen bankalarımızın ve konunun dünya genelinde lideri olan Bank of China, HSBC, Standard Chartered gibi kurumların desteği ile bu konuyu irdelemeye devam edeceğiz.

“Çin’den Türkiye’ye uzanan ‘Yeni İpek Yolu’ dediğimiz havzada ticaretin ve ekonomik işbirliğinin artması öncelikle bu coğrafyanın bu iki lider ekonomisinin uyumlu ve ahenkli yakınlaşması, bu konulara ortak çözümler üretmesi ile mümkün olacaktır. Bu bağlamda, sene içinde Azerbeycan ve Afrika somut örneklerini işleyen akademik araştırma ve konferans programları hedeflenmektedir.

“Çin günümüzde teknolojik inovasyonda çok önemli bir yol kat etmiştir. Özellikle yenilenebilir enerji, sürdürülebilir kalkınma, uzay teknolojisi, sanayide teknoloji kullanımı ve yeni yüksek katkı sunan üretim alanlarında hızlı bir gelişme içindedir. Bu bağlamda ülkemizin önde gelen kurumlarının, keza TÜBİTAK, keza Teknoloji Bakanlığımızın destekleri ile Çinli muadil kuruluşlarla stratejik bir işbirliği içine girmesi öncelikli olarak ele alınması gereken bir husustur. Mesela bu bağlamda TÜBİTAK ile Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MoST) arasında yapılan işbirliği çerçevesinde Türk ve Çinli bilim insanları arasında ortak projelerin desteklenmesine ÇİTAM da tanıtım katkısı sağlayacaktır.

“Bu faaliyetleri hayata geçirirken bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başta ÇİTAM’ın hedeflerini ve hassasiyetlerini paylaşan iş ve akademik dünyamızın önde gelen simalarından oluşan ‘Friends of CITAM’ ağından, çalışmalarının içeriğini destekleyen önde gelen banka ve şirketlerimizden, İstanbul Çin Konsolosluğu, ülkemizde faaliyet gösteren önde gelen Çin menşeli kurumlardan destek almaya devam edeceğiz.

“Tüm bu çalışmalarımızın yanı sıra, ODTÜ Konfüçyüs merkezi ile beraber üzerinde çalıştığımız ‘Doing Business with China – Çin ile nasıl iş yapılır?’ konulu bir sertifika programı bulunmaktadır. Bu programı 2014 senesi içinde uygulamaya sokup ülkemizin birçok şehrinde işadamlarımızın hizmetine sunacağız.”